blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Astma ja talviretkeily

9.2.2018

Me vesisaderannikon asukkaatkin olemme nyt jo suhteellisen pitkän aikaa saaneet nauttia kirpeistä ja aurinkoisista hankikeleistä. Maisema hohtaa valkoisena. Kyllä on kelvannut fiilistellä talvea! Mainioista retkisäistä huolimatta viimeviikkojen ulkoiluni ovat kuitenkin rajoittuneet läihmetsässä kuljeskeluun ja lintujen kiikarointiin lähiön ruokintapaikoilla.

Astma kaluaa motivaatiotani lähteä pidemmille retkille kunnon pakkasilla. Kuivan ja kylmän ilman hengittäminen laukaisee helposti hengenahdistuksen, ja hengitysteiden limakalvot alkavat jo muutaman pakkasessa vietetyn minuutin jälkeen tuntua siltä, kuin niihin olisi päätynyt hiekkaa. Nenä vuotaa ja tuntuu karhealta vielä pitkään ulkoilun jälkeenkin, ellei sitä vaivaudu huuhtelemaan tai kostuttamaan höyryllä. Vaivalloista, ettenkö sanoisi.


Ongelmaan on toki tarjolla apuja. Halpa ja yksinkertainen konsti, jota minäkin jokapäiväisessä ulkona liikkumisessani hyödynnän, on suun ja nenän peittäminen ohuella huivilla. Kankaan läpi hengittäminen auttaa hiukan. Jos kuitenkin on tarvetta käyttää aurinkolaseja tai jos sattuu olemaan silmälasi-ihmisiä, syntyy tämän ratkaisun myötä uusi ongelma - huivin alta ylöspäin nouseva uloshengitysilma nimittäin huurtaa lasit. Riittävän kovalla pakkasella kosteus vieläpä jäätyy linsseihin.

Minulla on silmälasit, ja pakkasilmalla huivi naamalla kulkiessani yritän yleensä tiirailla vuoroin huurtuneiden linssien läpi, vuoroin niiden yli, jotta saisin jonkinlaisen kuvan ympäristöstä. Lyhyillä siirtymillä tämä toimii mutta on pidemmän päälle aika rasittavaa. Jos käyttäisin piilolinssejä, ongelma olisi pilvisten päivien osalta ratkaistavissa niiden avulla. Kirkkaalla ilmalla keväthangella aurinkolasit ovat kuitenkin välttämättömät, joten silloin joutuu joka tapauksessa kamppailemaan huurtumisen kanssa.


No, tosiasiassahan jokaisen talvisaikaan ulkoilua harjoittavan astmapotilaan kannattaisi vastuuntuntoisesti panostaa hengitysilman lämmittimen hankintaan, mutta esimerkiksi minä olen ainakin toistaiseksi ollut sen verran leväperäinen ja vähän myös pihi, etten vielä omista sellaista kapistusta. Hengitysilman lämmittimen kanssa lasien huurtumisen ongelma kuulemma vähenee, mutta verkkomaskin läpi hengittäminen on tietysti vähän raskaampaa.

Nuorempana, kun astmani oireili vähemmän, enkä pahemmin kaivannut silmälasejakaan, saatoin hyvinä talvina tehdä pitkiäkin päiväretkiä kotiseudun metsissä ja pelloilla hiihtäen. Nykyisessä elämässäni Turussa en hiihdä juuri lainkaan. Talvien lumijaksot ovat niin lyhyitä, että niihin tuskin ehtii edes reagoida, ja jos lumi pysyy pidempään, yleensä myös pakkasta on sitten jo sen verran, että hengitysvaikeudet iskevät. Hengitysilman lämmittimen hankkiminen olisi myös hiihtoharrastuksen elvyttämisen kannalta järkevä siirto.

En ole koskaan ollut päivää pidempien talviretkien ystävä, sillä pakkasessa yöpymisen haasteet eivät ole oikein napanneet. Kevään ja syksyn pikkupakkaset eivät niin haittaa, mutta en tiedä, osaisinko oikeasti nauttia kovemmassa pakkasessa ulkona nukkumisesta. Ehkä sillekin pitäisi antaa vielä mahdollisuus. Jos hengityspuolen saisi kuitattua kuntoon sopivalla maskilla, muita haasteita jaksaisi varmaan paremmin.


Nenän ja suun peittämisen ohella pakkasessa pärjäämisen kannalta olennaista on tietysti lääkitys. Tosi kylmässä ulkoilevan astmaatikon kannattaa muistaa pitää lääkkeet vaatteiden alla lähellä vartaloa, jotta ne eivät jäädy, sillä ainakaan aerosolilääkkeet eivät siedä pakkasta. (Olisi siis iso virhe unohtaa lääkepakkaus yöksi rinkkaan.) Nenän huuhtelua ei luultavasti oikein pysty tekemään talviretkiolosuhteissa, mutta ehkä höyryhengityksen toteuttaminen voisi olla mahdollista.

Erikoisvarusteluista huolimatta herkästi oireilevan astmaatikon ei välttämättä kannata rehkiä kovalla pakkasella ulkona kovin rankasti, mutta leppoisat talviretket ovat aivan mahdollisia, vaikka ilma olisi kylmempikin. Eipä siis heitetä pyyhettä kaivoon! Minä aloin näitä pohdintoja pyöritellessäni viimeinkin ihan vakavissani selata hengitysilman lämmittimien hintoja - josko ryhtyisin järkeväksi ja hankkisin sellaisen.


Kuvat ovat lähimetsästämme lenkkipolun varrelta. Siellä olisi hiihtolatujakin. Ei sillä, että olisin tällaisilla kuntoilureiteillä sivakoimisen suurin ystävä, mutta ainakin siitä olisi helppoa ja ehkä turvallisempaakin aloittaa.

25 kommenttia

  1. Keuhkoni olivat aina hyvin kovilla, kun pakkasella pyöräilin. Monesti töihin päästyäni suoraan lääkärille ja siitä kotiin...Ja syy miksi pyöräilin töihin...en omistanut silloin autoa...Nykyään kun rauhallisesti vetää kävelylenkin ja se huivi todellakin suojana, niin hyvin menee. Tosin tuntuu, että ahdistun siitä huivista :)
    Hei kohta on onnkesi jo kevät ja helppottaa ainakin pakkasten osalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaijai, kuulostaa pahalta! Talvinen työmatkapyöräily ei vain sovi kaikille... Itse en ole kai koskaan pyöräillyt talvella ihan jo sen takia, että pelkään liukkaita kelejä. :D Huivin pitäminen on mullekin välillä vähän ahdistavaa. Sen täytyy olla riittävän ohut, ettei siihen tunne tukehtuvansa. :D Mutta jes, totta, kevät koittaa jo pian! :) Niin, ja sen myötä alkaa siitepölykausi... ;D

      Poista
  2. Kuulostaapa tosi kurjalta. Hyvä, että kevyemmät retket onnistuvat kuitenkin ja voit ainakin jonkun verran nauttia talvisäistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja jos tässä nyt saisi viimein aikaiseksi hankittua sen hengitysilman lämmittimen, niin voisi kokeilla vähän pidempääkin retkeä turvallisin mielin. :)

      Poista
  3. Onko astmasi varmasti hyvässä hoidossa? Minun pitäisi lääkitä itseäni enemmän, mutta töissä on mahdotonta olla kädet täristen, täytyy kirjoittaa niin paljon! Eikä toisaalta vapaa-ajallakaan kuvaaminen onnistuisi, joten olen tehnyt valinnan...lääkettä vain sen verran kun sivuoireet sallii. Minulle saunan kuuma ilma on paha, meinaan tukehtua sinne. Siksi en mielläni käy siellä. Pakkasesta on vähemmän haittaa, jos ei nyt sitten ala juoksemaan tai ylettömään rasitukseen itseään laita, enkä mä sellaista tee. Toivottavasti pääset pian kunnolla ulkoilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse asiassa pohtinut jo jonkin aikaa, että onkohan hoitotasapainoon tullut jotain häikkää, kun vielä vuosi sitten nykyinen hoito toimi hyvin, mutta viime keväänä tuli yksi pahenemisvaihe ja syksyllä toinen - ja nyt tämä pakkaskausi on ollut tällaista köhinää ja tuhinaa. No, mulla on spirometriatutkimus ja kontrollikäynti astmalääkärille kalenterissa jo parin viikon päässä, joten eiköhän se silloin selviä! :D

      Käsien tärinä ja myös sydämen tykytys olivat omallakin kohdallani joskus aiemmin tosi iso ongelma, mutta lääkkeiden vaihdon myötä ne onneksi katosivat. Etenkin aiemmin käyttämäni avaava lääke Bricanyl (terbutaliini) aiheutti vapinaa jo pienillä annoksilla ja isompi annos jopa rytmihäiriöitä. Lääkkeen vaihtamisesta voi siis olla apua. (Mulla on nykyään hoitavana lääkkeenä Pulmicort ja avaavana Buventol, ongelmatilanteissa yhdistelmälääke Relvar.)

      Poista
  4. minulla on sama ongelma. Olen kokeillut sellaista lämmitintä, mutta tuntuu, ettei ollenkaan saa happea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi että. Pelottaa, että sen läpi on mullekin liian raskasta hengittää, mutta ajattelin antaa kuitenkin mahdollisuuden.

      Poista
  5. Tulit Lahden messulippujen random-arvonnassa kolmanneksi. Pihan vuosi tuli kakkoseksi, mutta hän ei pääse tapahtumaan ja luopuu lipuista. Näin ollen lähetän ne sinulle. Laitatko yhteystietosi osoitteella: betwernland@gmail.com
    Onnea!

    VastaaPoista
  6. Kurjan kuuloista, mutta onneksi voit nauttia pienestä ulkoilusta talvellakin ja lämmittimestä voisi tosiaan saada vielä lisäapua. Pakkaskeleillä ulkosalla nukkuminen ei kyllä innosta minuakaan, turhan vaivalloista/extremeä minun makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pakkasyöpymisessä (pikkupakkasia lukuun ottamatta) hengitysvaikeuksien lisäksi häiritseekin juuri se vaivalloisuus. Pitää muistaa ottaa makuupussin sisälle kaikki, mikä ei saa jäätyä, ja sitten pussissa onkin kauheasti kaikkea. Aamulla pitää iljetä tulla ulos sieltä pussin lämmöstä ja saada nopeasti puettua päälle lämmintä, vaikka tekisi mieli jäädä unenpöpperöisenä vain majoitteeseen kyhjöttämään. Tämmöisiä pikkujuttuja, mutta tosi häiritseviä! D:

      Poista
  7. Kuulostaa kyllä ikävältä! Varmaan jossain kylmemmillä seuduilla tuollainen hengityksen lämmitin olisi välttämätön. Mutta "onneksi" täällä päin talvi on tosiaan melko lyhyt ja vähäpakkasinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, "onneksi" talvi on lyhyt, eikä pakkasista ole välttämättä joka vuosi ollenkaan pelkoa! :D (Olen ehkä myös siitä aika pöyristyttävä, kun allergia- ja astmasyistä iloitsin viime kesänkin viileydestä. Oli nimittäin tosi vähän siitepölyä ja ampiaisia! Hyvät puolensa kaikessa.)

      Poista
  8. Ulkoilu on ihanaa, mutta kelit tuo haasteensa. Onneksi ei ihan kauhean kylmä talvi ole ollut, joten toivotaan suostuisia ulkoilukelejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, eteläisen Suomen talvissa hengitysystävällisiä ulkoilukelejä tuppaa olemaan enemmän kuin niitä vähemmän helppoja. (Usein vain hyvä hengityssää meinaa myös pilvistä ja ehkä vesisadetta. Aurigonpaisteeseen liittyy usein pakkanen.)

      Poista
  9. Kiva postaus ja kauniit kuvat. Hyödyllistä tietoa astmaatikoille. Minullakin on astma joten tunnistan kyllä ulkoilemisen rajoitteet. Meillä on täällä aika kovia pakkasia, olen pitänyt 15 pakkasastetta ulkoilemisen rajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pakko sanoa, etten edes muista, milloin meillä päin olisi viimeksi ollut enemmän kuin -10 astetta pakkasta. Nuorempana hiihtelin jopa -20:ssa, mutta nykyisellään varmaan etenisin niillä kylmyyksillä tooosi rauhallisesti.

      Poista
  10. Toivottavasti pakkaset pysyvät kurissa ja sää suosii ulkoilua. Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  11. Minulla on myös astma ja samoja ongelmia. En ole onnistunut yöpymään talvipakkasilla ulkona kertaakaan ilman isoja ongelmia astmayskän kanssa. En kyllä ole kokeillut hengitysilmanlämmitintäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O-ou, jos yöllä tulee yskää, kannattaa tosiaan harkita kahdesti, lähteekö uudestaan samalla varustuksella samoihin puuhiin. En tiedä, miltä tuntuisi yrittää nukkua hengitysilman lämmittimen kanssa (tulisiko tukehtumisfiilis), mutta kokeilemalla selviää. Enkhän kirjoita blogiinkin, jos jossain vaiheessa testaan.

      Poista
  12. Onneksi talviretkillä voi yöpyä myös lämpimässä majoitteessa, esim. kaminateltta, tai hakeutua suoraan autiotupaan tai kotaan. Helpottaa varmaan asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Viime vuosien pidemmät pakkaskauden retkeni olenkin toteuttanut kaminatelttaillen. Tupa on myös mainio vaihtoehto, jos sen sisäilma on hyvä. :)

      Poista